10 tips før du søker om lån uten sikkerhet

lane

Leter du etter noen gode råd før du tar opp et forbrukslån? Det kan være smart å tenke gjennom flere faktorer før man går i gang med selve søknadsprosessen.

Å ta opp et forbrukslån er en beslutning som vil påvirke din privatøkonomi i flere år fremover i tid. Derfor er det så viktig å tenke seg godt om før man aksepterer et tilfeldig lånetilbud.

I tillegg kan det være bra å få noen nyttige tips på forhånd – deriblant om hvordan man kan oppnå en lavere rente på sitt forbrukslån. Følger man rådene nedenfor, vil man kunne føle seg tryggere på at man har valgt best lån.

Har du råd?

Vurder din privatøkonomiske situasjon før du tar opp et forbrukslån. Spør deg selv om du virkelig har råd til å betjene de ekstra utgiftene hver måned. Sliter du  økonomisk, bør du absolutt unngå å ta opp et forbrukslån.

Tenkt gjennom om din inntekt er stabil, og hvor mye du har igjen av månedslønnen etter alle utgifter er betalt. Sett gjerne opp et budsjett for å få bedre oversikt.

Trenger du virkelig et lån?

Å stille seg selv dette spørsmålet, handler om å stille seg kritisk til sine behov, for å unngå å ta opp et forbrukslån på impuls. Er det snakk om kjøp av nye varer, bør du tenke igjennom om det virkelig er behov for varen på det nåværende tidspunkt.

Kanskje du bør spare eller kjøpe handle på bruktmarkedet istedenfor å finansiere varen med et forbrukslån?

Har du forbruksgjeld fra før, anbefales det ikke å ta opp ny gjeld før den gamle er nedbetalt. Da er sannsynligheten stor for å havne i gjeldsfella.

Les gjerne: Slik lever du med stor forbruksgjeld.

Hvor mye må du låne?

Kommer du frem til at du virkelig trenger å låne penger for å finansiere ditt prosjekt, bør du tenke grundig igjennom størrelsen på lånesummen. Pass på å ikke låne mer enn absolutt nødvendig, da forbrukslån kan bli svært kostbart på grunn av den høye effektive renten.

Er bankenes minstekrav oppfylt?

Det første du bør gjøre er å sjekke om du oppfyller minstekravene som de ulike bankene stiller til lånesøkere. Skaff deg oversikt, og velg bankene som er aktuelle ut fra din alder og årsinntekt.

Trenger du å ha med en medsøker?

Har du lav årsinntekt, bør du vurdere å ha med en medsøker når du vil søke om et forbrukslån. Dette gjelder spesielt om du ønsker en større lånesum. En medsøker kan være et familiemedlem eller samboer/ektefelle, og fungerer stort sett som en kausjonist for lånet. Da vil du øke sjansene for å få innvilget din lånesøknad, samtidig som du kan få bedre rente på lånet.

Hvilken lånetype passer for deg?

Det er ulike lånetyper på markedet, og her bør man bruke litt tid på å orientere seg. Ønsker du et vanlig forbrukslån der du betaler avdrag, renter og gebyrer hver måned, eller er et usikret lån med fleksibel nedbetalingstid mer passende for deg?

Ønsker du betalingsforsikring på ditt forbrukslån, eller er du på jakt etter lån der man kan få betalingsfri måned ved behov? Kanskje du har behov for avdragsfrihet i starten av låneperioden?

Har du behov for å refinansiere?

Betaler du fremdeles på gamle lån og kreditter bør du vurdere å refinansiere i stedet for å ta opp et nytt forbrukslån. Man kan spare mye penger på å samle sine smålån i ett større lån, og økonomien blir i tillegg mer forutsigbar. Det finnes en rekke banker som tilbyr lån til refinansiering, og de fleste er behjelpelige med å innfri din eksisterende gjeld.

Sammenlign renter og gebyrer fra flere lånegivere

Å sammenligne renter og gebyrer er noe alle burde gjøre før de tar opp et tilfeldig forbrukslån. Uansett hvilken lånesum man har behov for, bør man sammenligne lånets omkostninger. Det er store variasjoner i rentenivået på forbrukslån, og man kan kutte utgiftene betraktelig ved å velge et lån med lavest mulig rente. Husk å sammenligne den effektive renten, da denne inkluderer lånets gebyrer.

Hvor raskt kan du nedbetale lånet?

Det anbefales å betale ned på forbrukslånet raskere enn det som er oppgitt i låneavtalen. Sett opp din personlige nedbetalingsplan for å kvitte deg med lånet så fort som mulig. Jo lenger tid man bruker på å betale ned lånet, jo dyrere blir det.

Les: Ikke la deg lure av denne svindyre fellen

Søk forbrukslån via en lånemegler

Ønsker du hjelp til å finne billige forbrukslån? Da bør du benytte en lånemegler, slik at du sparer tid på søknadsprosessen. En lånemegler videreformidler din søknad om forbrukslån til en rekke banker som de samarbeider med, og du vil i løpet av kort tid kunne motta flere tilbud om forbrukslån. Da vil du enklere og raskere kunne sammenligne tilbudene, og akseptere lånet som er mest attraktivt.

Noen populære lånemeglere er Lendo, Aros Finans, Zmarta og Axo Finans.